De verlaging van de belastingaftrek voor zzp’ers in 2014 dient om schijnconstructies aan te pakken. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft dat woensdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op kritiek van de oppositie op het kabinetsplan om de zelfstandigenaftrek volgend jaar met 300 miljoen euro te verlagen.

Volgens Zijlstra komt het kabinet met maatregelen om te voorkomen dat de zzp-constructie oneigenlijk gebruikt wordt om de belastingaftrek binnen te slepen.

Dat is het geval als mensen bij hun baas uit dienst gaan en vervolgens als zzp’er het zelfde werk gaan doen, maar wel gebruikmaken van de zelfstandigenaftrek. Dat is volgens Zijlstra niet de bedoeling.

Lees ook: Maak van zzp’er geen nep-werknemer

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zal nog komen met voorstellen om dit aan te pakken. De maatregelen moeten in 2015 van kracht worden.

Nationale Hypotheekinstelling

Zijlstra was in het debat kritisch over de Nationale Hypotheekinstelling (NHI) die het kabinet wil oprichten. Hij noemt dat "minder logisch" en hij zegt een gedegen analyse van de problemen in de financiële sector door het kabinet te missen.

Het kabinet hoopt dat pensioenfondsen met miljarden euro's hypotheken overnemen van Nederlandse banken. De overheid moet daarvoor garant staan. Zijlstra plaatst daar vraagtekens bij, omdat het kan leiden tot meer financiële risico's voor de overheid. "Zitten we iets te verlekkerd te kijken naar de grote pensioenpotten?"

Ook is hij kritisch over de Nederlandse investeringsinstelling die het kabinet samen met pensioenfondsen en verzekeraars wil oprichten. Dit mag van Zijlstra geen instelling worden die zelf geld gaat lenen op de kapitaalmarkt, of waar overheidskapitaal in wordt gestoken.

Europese bankenunie

Zijlstra waarschuwt het kabinet ook over de stappen die genomen worden richting een Europese bankenunie. Een fonds om spaarrekeningen van failliete banken te garanderen mag pas aan het einde van het proces worden opgericht, nadat de slechte banken zijn geherstructureerd, benadrukt Zijlstra.

En er kan geen sprake van zijn dat niet-eurolanden die zelf niet meebetalen aan dat fonds, wel mede bepalen hoe groot het fonds moet worden. Zijlstra zei verontrust te zijn dat het kabinet hier op een andere lijn lijkt te zitten dan traditionele bondgenoten als Duitsland en Finland.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl